6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam balı kongresi çerçevesinde düzenlenen Bal Yarışmasında dereceler belli oldu ve kongrede dereceye giren üreticilerimiz kongrenin ödüllerini kongrenin 2. gününde Türkiye Arıcılık ödüllerini programında aldılar.
- ULUSLARARASI MUĞLA ARICILIK VE ÇAM BALI KONGRESİBAL YARIŞMASI BİLGİLENDİRME
- Bal Yarışması 3 kategoride gerçekleştirilmiştir.
- Unifloral (Tek Çiçekli) – Polifloral (Çok Çiçekli) – Çam Balı ve Diğer Salgı Balları
- Bal numuneleri üreticilerin başvuru formunda belirttiği kategoride yarışmaya tabi tutulmuştur.
- 08.2018 tarihinden itibaren üreticilerden gelen numuneler Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Hizmet binamızda depolanmaya başlanmıştır.
- Numunelerin son gönderim tarihi 01.10.2018 olmasına rağmen kargoda yaşanılabilecek olumsuzluklar göz önüne alınarak 03.10.2018 tarihi mesai bitimine kadar gelen numuneler başvuru formları ile birlikte kabul edilmiştir.
- 6 farklı ülkeden toplam 113 numune gelmiştir.
- Unifloaral : 19 numune – Polifloral: 71 numune – Çam Balı ve Diğer Salgı Ballarından: 23 numune gelmiştir.
- Bal numuneleri 3 ayrı renksiz kavanozda, sadece 1 kavanoz kişisel bilgilerin olduğu etiket ile etiketlenmiş şekilde kabul edilmiştir. Katılan ballar kongre sergi alanında sergileneceğinden kavanozlardan birinin üzerinde kişisel bilgilerin bulunması istenmiştir.
- Numuneler tarafımızca oluşturulan kodlarla etiketlenmiştir. Bir numune yani 3 kavanoz bal ve başvuru formu aynı kodlu etiketlerle etiketlenmiştir.
- Bundan sonra, yarışmadaki tüm değerlendirmeler verilen bu kodlar üzerinden yapılmıştır.
- 10.2018 tarihinde sadece kod numaralı ballardan 1’er adet numune duyusal analiz için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analiz Laboratuvarı’na teslim edilmiştir.
- Duyusal analiz değerlendirmesi 9 jüri üyesi tarafından; Görünüş, Ambalaj (Temizlik ve Albenisi), Yapı ve Yoğunluk, Koku ve Tat değerlendirmelerine tabi tutulmuştur.
- Her duyusal değerlendirme kriteri 1 ile 10 arasında puanlandırılmıştır.
- Duyusal değerlendirmeyi geçen; unifloralde ilk %60, polifloralde ilk % 35, Çam ve diğer salgı ballarında ise ilk %65’lik dilimdeki ballar kimyasal değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
- Kimyasal analizde; Antibiyotik Kalıntısı, şeker profili, iletkenlik, diastaz, prolin, nem ve HMF analizleri yapılmıştır. Değerlendirmede T.G.K. Bal Tebliği kriterleri baz alınmıştır.
- Tebliğ sınırları içerisinde kalıntı ve fizikokimyasal özellikleri bakımından en uygun bal en yüksek puanı almış olup uygunluk kriterleri düştükçe puanlama da oransal olarak düşmüştür. Tebliğe uygun olmayan ballar ise değerlendirmeye alınmamıştır.
- Nihai değerlendirme; duyusal analiz %50, kimyasal analiz %50 olacak şekilde yapılmış olup numuneler ona göre derecelendirilmiştir.
BAL YARIŞMASI DERECELERİ
Unifloral (Tek Çiçekli) Bal Kategorisi
DERECE | KOD | AD-SOYAD | İL | ÜRETİLDİĞİ BÖLGE | BAL ORJİNİ |
1 | BY01118 | BARIŞ GÖNÜL | Malatya | Arguvan MALATYA | Sütleğen |
2 | BY01104 | İBRAHİM MUMCU | İstanbul | Beykoz İSTANBUL | Kestane |
3 | BY01101 | MIROSLAV SOKOL | Slovakia | SLOVAKIA | Faselya |
Polifloral (Çok Çiçekli) Bal Kategorisi
DERECE | KOD | AD-SOYAD | İL | ÜRETİLDİĞİ BÖLGE | BAL ORJİNİ |
1 | BY02159 | Nilüfer TOLLU ERSAGUN | GİRNE – KKTC | Beşparmak Dağları – Girne – KKTC | Kekik – Laden – Sandal – Lavanta |
2 | BY02170 | Erol ÇİFTÇİ | Malatya | Arguvan MALATYA | Kekik – Geven |
3 | BY02154 | Aydın BAYAZIT | Ordu | Taşkale – KARAMAN | Kekik – Geven – Acem Arpası |
Çam Balı ve Diğer Salgı Balları Kategorisi
DERECE | KOD | AD-SOYAD | İL | ÜRETİLDİĞİ BÖLGE | BAL ORJİNİ |
1 | BY03104 | Serdar AYDIN | Muğla | Osmaniye – Marmaris – MUĞLA | Çam |
2 | BY03106 | Emrah ÇOBANOĞLU | Muğla | Dere – Seydikemer – MUĞLA | Çam |
3 | BY03122 | Şaban SEMERCİOĞLU | Muğla | Armutçuk – Ula – MUĞLA | Çam |
En Güzel Tasarım Jüri Özel Ödülü
KOD | AD-SOYAD | İL | ÜRETİLDİĞİ BÖLGE | BAL ORJİNİ |
BY02100 | Dilek ÖZKAN | Ankara | Atderesi – Ankara | Kekik – Geven – Meşe |